Fisioteràpia de l’aparell locomotor

La IFOMPT (International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists), subgrup de la WCPT (Confederació Mundial de Teràpia Física) defineix la Teràpia Manual Ortopèdica (TMO) com una especialització dintre de la fisioteràpia que permet l’avaluació i el tractament conservador del dolor i d’altres símptomes de les disfuncions del sistema neuromusculoesquelètic (SNME), tant de la columna com de les extremitats.
El desenvolupament de la TMO com a metodologia racional de diagnòstic i tractament es va iniciar entre les dècada dels cinquanta i seixanta del segle passat. Actualment inclou diferents tècniques d’avaluació i tractament de teixits tous, mobilitzacions i manipulacions articulars, tècniques miofascials, tècniques neurodinàmiques i entrenament muscular terapèutic.
La seva aplicació es basa en un examen detallat del SNME que permeti definir la disfunció del sistema articular, muscular i nerviós, així com identificar les situacions que poden contraindicar la seva utilització com a teràpia.